Virtual Reality verhoogt veiligheidscultuur bij Heijmans
18 September 2024
Virtual Reality verhoogt veiligheidscultuur bij Heijmans

Op woensdag 2 oktober verzorgen Werner van Eck, Directeur Veiligheid bij Heijmans, en Ron Koenen, Algemeen Directeur - Educatie expert bij KPE Groep, een duo-presentatie tijdens Safety&Health@Work in Rotterdam Ahoy. Het onderwerp van hun presentatie is de innovatieve inzet van Virtual Reality (VR) om de veiligheidscultuur binnen de bouw- en infra sector positief te beïnvloeden.

Heijmans en KPE Groep werken al meer dan tien jaar samen aan het veiligheidsprogramma van Heijmans. Deze samenwerking heeft geleid tot diverse initiatieven, waaronder de ontwikkeling van VR-trainingen. Werner van Eck legt uit: "Wij geloven heel sterk in de kracht van VR omdat het mensen in staat stelt om onveilig gedrag te ervaren in een veilige omgeving. Hierdoor kunnen zij daadwerkelijk de gevolgen zien van hun keuzes zonder dat er echte risico’s aan verbonden zijn.”

Ron Koenen benadrukt het belang van een onderwijskundige benadering: "Het is cruciaal dat wanneer je kennis wilt overbrengen of vaardigheden wilt trainen, dit op een manier gebeurt die rendement oplevert. Het moet niet alleen informatief zijn, maar ook praktisch toepasbaar. VR biedt ons deze mogelijkheid doordat het scenario’s simuleert die anders moeilijk te trainen zouden zijn.”

Veelbelovend

De eerste resultaten van de VR-trainingen zijn veelbelovend. Van Eck: "We hebben al zo’n 2500 medewerkers getraind met VR en de evaluaties zijn zeer positief. De trainingen worden aan de hand van een evaluatie gemiddeld beoordeeld met een acht op een schaal van tien. Dit hoge cijfer toont aan dat de deelnemers de trainingen niet alleen leuk vinden, maar de trainingen ook effectief zijn.”

Koenen voegt hieraan toe: "Wanneer mensen de training leuk vinden, zijn ze gemotiveerder om te leren. Dit verhoogt het leerendement aanzienlijk. Door VR toe te passen, kunnen we onveilige situaties simuleren en medewerkers trainen hoe ze in dergelijke situaties moeten handelen en hoe ze deze situaties in de dagelijkse praktijk kunnen voorkomen. Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid en een snellere gedragsverandering.”

De bouw en infrasector kent forse uitdagingen op het gebied van veiligheid. Van Eck legt uit: "In vergelijking met andere sectoren zoals de petrochemie, waar veiligheid al langer hoog op de agenda staat, is de bouw en infra later begonnen met het intensief aanpakken van veiligheid. Wij hebben te maken met verschillende partners, wisselende werkomgevingen en strakke marges. Hierdoor zijn systemen en technieken alleen niet voldoende; het draait vooral om houding en gedrag.”

Koenen vult aan: "Andere sectoren zijn vaak meer gericht op compliance en vinklijstjes. In de bouw- en infrasector gaat het om intrinsieke motivatie en het daadwerkelijk begrijpen en toepassen van veilig gedrag.”

 

Nieuwe ideeën

De presentatie op Safety&Health@Work is niet alleen bedoeld om de successen van Heijmans en KPE Groep te delen, maar ook om feedback te krijgen en nieuwe ideeën op te doen. Van Eck: "Het onderhouden van je netwerk en het uitwisselen van kennis zijn essentiële aspecten van zo’n beurs. We hopen dat onze presentatie anderen inspireert om VR ook te gaan gebruiken binnen hun organisaties.”

Door middel van deze innovatieve aanpak hopen Heijmans en KPE Groep niet alleen de eigen veiligheidscultuur te versterken, maar ook een voorbeeld te stellen voor de hele sector.

Koenen sluit af: "Onze missie is om bij te dragen aan een hogere kennis, betere vaardigheden en meer inzicht in gedrag. Als onze presentatie ervoor zorgt dat anderen VR willen proberen om de veiligheid in hun organisatie te verbeteren, dan is onze missie geslaagd.”

 

Bent u geinteresseerd om de sessie van Werner van Eck en Ron Koenen bij te wonen? Op woensdag 2 oktober staan zij van 11:30 tot 12:15 in het kennistheater van Safety&Health@Work! Registreer u vandaag nog gratis via de website

 

Supporting partners
  • Bouwend Nederland
  • iTanks
  • NIBHV
  • NVVK
  • Safety Delta Nederland
  • VOMI
  • VVGW