'Benoem wat fout gaat, maar vooral ook wat goed gaat’
11 September 2024
Lars Van Rode

Lars Van Rode, keynote speaker op de eerste dag van Safety&Health@Work op 2 en 3 oktober in Rotterdam Ahoy, heeft een bijzonder verhaal te vertellen over werkveiligheid. Op 25-jarige leeftijd werd hij getroffen door een ernstig heftruckongeval, dat uiteindelijk resulteerde in de amputatie van zijn linker onderbeen. Sindsdien zet Van Rode zich in voor het promoten van veiligheid op de werkvloer. Zijn verhaal inspireert en motiveert.

 

Van Rode's verhaal is er een van veerkracht en toewijding. Na zijn ongeval onderging hij 25 operaties over een periode van acht jaar. Ondanks deze tegenslagen slaagde hij erin om zijn leven opnieuw op te bouwen en te richten op het verbeteren van veiligheidsculturen op de werkvloer. "Ik ben altijd op zoek naar meldingen, hoe meer hoe beter. Dit leidt tot een soort risicobewustzijn dat cruciaal is voor het verbeteren van de werkveiligheid," aldus Van Rode.

Van Rode legt sterk de nadruk op het belang van leiderschap en communicatie voor een veilige werkomgeving. "Je kan leiden op fouten, maar dat zorgt alleen voor een perfecte huidige situatie. Echte verbetering komt door ruimte te creëren waarin mensen comfortabel alles kunnen bespreken, zowel wat goed als wat slecht is," zegt hij. Het gaat erom een cultuur te creëren waarbinnen werknemers zich veilig voelen om risico's en bijna-ongevallen te melden zonder angst voor repercussies.

Hij illustreert dit met voorbeelden uit de praktijk. Zo vertelt hij over een bedrijf waar een onderaannemer waardevolle inzichten kon delen die door zijn ervaring bij verschillende andere bedrijven waren opgedaan. "Die mensen hebben een schat aan ervaring, want zij komen overal. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor wat zij zien en ervaren," aldus Van Rode. Dit benadrukt het belang van open communicatie en een luisterende houding van leiders binnen een organisatie.

 

Technologie

Een significant deel van Van Rode’s boodschap richt zich op het belang van veiligheidsmeldingen. Hij pleit voor een cultuur waarin het melden van bijna-ongevallen wordt aangemoedigd. "Door bijna-ongevallen te melden, kunnen we risico's identificeren voordat ze tot ernstige incidenten leiden. Dit is een verschuiving van een focus op het verminderen van incidenten naar een focus op het verbeteren van risicodetectie," zegt hij.

Van Rode ziet ook een belangrijke rol voor technologie in de toekomst van werkveiligheid. Hij heeft zeer recent een postgraduaat in artificiële intelligentie gehaald en onderzoekt hoe sensoren en data-analyse kunnen bijdragen aan betere risicodetectie en veiligheidsmaatregelen. "De beste machine in elk bedrijf is de mens. Door de data van mensen te ontsluiten en te analyseren, kunnen we nog betere veiligheidsmaatregelen treffen," vertelt hij bevlogen.

Naast fysieke veiligheid, benadrukt Van Rode ook het belang van mentale veiligheid. "Mentale veiligheid is net zo belangrijk als fysieke veiligheid. Stress en mentale uitputting kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer," legt hij uit. Van Rode deelt in zijn lezingen zijn persoonlijke ervaring met mentale gezondheidsproblemen na zijn ongeval en hoe het zoeken van psychologische hulp hem heeft geholpen om weer op de been te komen.

 

 

Van Rode heeft eerder gesproken op Safety&Health@Work, ondertussen zes jaar geleden. Helaas, ondanks zijn inspanningen en die van vele anderen, is er volgens hem nog weinig veranderd in de veiligheidssector. "Het is frustrerend om te zien dat we nog steeds met dezelfde problemen kampen. Het voelt soms alsof we in cirkels lopen, ondanks de vele inspanningen," zegt hij. Zijn boodschap blijft echter consistent en relevant, en hij blijft strijden voor verbeteringen in de veiligheidscultuur.

 

Voldoening

Ondanks de uitdagingen is Van Rode optimistisch over de toekomst van werkveiligheid. "Een ongeval kent altijd verliezers, maar door samen te werken aan veiligheid, kunnen we allemaal winnaars zijn," concludeert hij. Zijn boodschap is duidelijk: door gezamenlijke inspanningen en een cultuur van open communicatie kunnen we een veiligere werkplek creëren voor iedereen.

Terugkijkend, realiseert Van Rode zich dat hij 20 jaar geleden nooit had kunnen voorspellen waar het leven hem zou brengen. "Twintig jaar geleden was ik mijn laatste maand onbezorgd aan het doorbrengen, niet wetend wat de toekomst in petto had," vertelt hij. "Het was een moeilijke weg, maar ik ben dankbaar voor wat ik nu kan doen en wat ik heb bereikt. Het geeft me voldoening om anderen te kunnen helpen door mijn ervaringen te delen en zo bij te dragen aan een veiligere werkplek voor iedereen."

Van Rode ziet zijn werk als een unieke kans om positieve verandering te bewerkstelligen. "Ik ben dankbaar dat ik nu kan werken aan iets wat onbetaalbaar is: het helpen van mensen om veiligheid te omarmen als een kernwaarde in hun werk en leven. Het is een van de weinige gebieden waar we allemaal elke dag opnieuw kunnen winnen," zegt hij met een glimlach.

 

Bent u geinteresseerd om de sessie van Lars Van Rode bij te wonen? Op woensdag 2 oktober staat hij van 15:00 tot 16:00 in het kennistheater van Safety&Health@Work! Registreer u vandaag nog gratis via de website

Supporting partners
  • Bouwend Nederland
  • iTanks
  • NIBHV
  • NVVK
  • Safety Delta Nederland
  • VOMI
  • VVGW